Burn-out avondreeks​

Transformeer je burn-out in 4 stappen​

Burn-out avondreeks

Transformeer je burn-out in 4 stappen

De opmars van burn-out

Nog nooit was er zoveel burn-out als vandaag. In vijf jaar tijd zijn er de helft meer burn-outs en depressies.

Volgens een onderzoek van de Vlaamse overheid heeft 28 procent van de Belgen te kampen met overmatige stress op het werk. Best veel dus. We doen het overigens veel slechter dan het Europees gemiddelde (26 procent). Bij onze Noorderburen kampt zelfs ‘slechts’ 11 procent van de werknemers met stress. 

Onderzoek van Lode Godderis, professor van de KU Leuven, leert dat vooral werkdruk een grote rol speelt, maar ook autonomie, steun van collega’s en ontplooiingsmogelijkheden. We kunnen dus concluderen dat werkgerelateerde oorzaken een groot deel opmaken van de burn-out. 

Toch is er nog een ander deel, de persoonlijke oorzaken, die minstens een even groot aandeel heeft. Het is dat persoonlijk deel waar we in individuele sessies en de avondreeks op werken, niet alleen om de burn-out zelf op te lossen, maar ook om te voorkomen dat we in de toekomst hervallen.

Avondreeks

De avondreeks is een reeks van 5 opeenvolgende avonden waar we op een laagdrempelige, praktijkgerichte, leuke en veilige manier werken rond stress en burn-out. We werken zowel preventief als curatief en iedereen is welkom.

Wat kun je verwachten?

  • 30% theorie 70% praktijk
    • Voldoende kader om je burn-out te begrijpen.
    • Voldoende praktijk om op een speelse en ervaringsgerichte manier stappen naar preventie en herstel te zetten.
 
  • Prikkelniveau bewaken
    • Voldoende prikkelend om te leren en te groeien.
    • Voldoende veilig en laagdrempelig om jezelf te zijn (of te worden). Met de nodige dosis humor en luchtigheid uiteraard.
 
  • Stap voor stap
    • Door stap voor stap te werken vergroten we de kans op succes enorm. We gebruiken het succes van de eerste stap als katalysator voor de volgende. 
 
  • In Groep
    • Burn-out is vaak eenzaam en onbegrepen. Deel je ervaringen en inzichten met lotgenoten in een ondersteunende omgeving.
    • Alleen ga je snel, samen kom je verder!
 
  • Transformatie
    • Dankzij ons uniek stappenplan kom je in beweging en claim je je energie en levensvreugde terug.

Voor iedereen die:

  • een burn-out heeft (gehad) of ertegen aanleunt en terug vrij wilt zijn
  • toe is aan een nieuwe beweging, omdat het oude niet meer werkt
  • is ‘vastgeroest’
  • een burn-out wil (helpen) voorkomen
  • mensen met een burn-out beter wilt leren begrijpen

Avond 1

Wat houdt een burn-out of bore-out precies in? En hoe verschilt het van een depressie?

Tijdens de eerste avond verkennen we de kern van burn-out, de verschillende fases en de motoren die actief bijdragen aan het ontstaan van een burn-out of bore-out.

* als we het hebben over burn-out dan bedoelen we eigenlijk zowel burn-out als bore-out omdat ze meestal samen voorkomen. Om niet nodeloos in herhaling te vallen, schrijven we burn-out.

Avond 2

Hoe zit het met doseren? Kun je nog doseren of is het moeilijk om het evenwicht te bewaren?

In de eerste fase gaan we onderzoeken hoe je omgaat met doseren en welke patronen je lichaam heeft aangeleerd.

Avond 3

Welke spanning heb je opgebouwd en nog niet kunnen ontladen? Heb je geleerd om frustraties op te kroppen in plaats van ze aan te pakken? Heb je nog een gezond reactiepatroon?

In de tweede fase leer je hoe je spanning kunt verminderen en voorkomen dat er meer spanning wordt opgebouwd.

Avond 4

Wat doe je niet meer? En waar verlang je naar om opnieuw in beweging te komen?

Een burn-out creëert ‘no-go’ zones, gebieden waar je niet meer naartoe beweegt of waarin je niet meer actief bent. Als je bijvoorbeeld bent uitgebrand als teamleider, wil je misschien nooit meer leidinggeven. Dat beperkt natuurlijk je vrijheid, maar je gooit er misschien ook een heleboel kwaliteiten mee weg.

In de derde fase onderzoeken we de patronen en overtuigingen die je belemmeren om vrijer te bewegen en zo meer vrijheid te ervaren.

Avond 5

Op welke manier kun je je burn-out transformeren naar iets zinvol? Hoe kun je ervoor zorgen dat je burn-out niet voor niets is geweest?

Je burn-out heeft je waarschijnlijk bloed, zweet, tranen gekost, maar het heeft je ook waardevolle lessen laten zien. Zo heeft het je uitgenodigd om anders in het leven te staan en sta je nu misschien wel dichter bij jezelf en wie je bent.

In de vierde en laatste fase onderzoeken we wat je kan leren uit je burn-out, zodat je het als een geschenk kan ervaren en een toekomstige burn-out kan vermijden.

5 opeenvolgende woensdagavonden:

27/09/2023

04/10/2023

11/10/2023

18/10/2023

25/10/2023

 

Lesuren:

Starten om 19u00 tot 21u30, welkom vanaf 18u30.

Locatie:

Centrum Open Mind bv
Bredestraat 11
9920 Lievegem België

Online niet mogelijk

Er is nog geen nieuwe burn-out avondreeks gepland.

Heb je interesse? Laat het ons zeker weten!

Totaalprijs voor 5 transformatieve avonden:

Slechts €360 (Btw incl.)

Let op: voor persoonlijke ontwikkeling is de KMO portefeuille niet mogelijk.

Zou je graag komen, maar heb je niet de middelen? Laat het ons weten en dan zoeken we samen naar een oplossing! 

Shaun James Cowley

Shaun helpt mensen, teams en organisaties transformeren op vlak van welzijn, L&D, leiderschap, cultuur en change via coaching, training en consultancy.

Leen Steelandt

Leen is trainer in diverse opleidingen rond systeemwerk, HSP en burn-out. Ze verzorgt ook de administratie en de "welkom" binnen Centrum Open Mind.

Tijdens de avondreeks nemen we je mee in ons uniek 4 stappenplan, waarbij we je helpen om een burn-out of bore-out te voorkomen of transformeren. 

Op het einde van de avondreeks heb je:

  • Een hele toolbox aan praktische hulpmiddelen
  • De eerste stappen gezet richting herstel, preventie en transformatie
  • Lotgenoten en misschien wel vrienden voor het leven gevonden
  • Veel gevoeld, veel geleerd, en goed gelachen

Wat leuk dat je overweegt om in te schrijven!

Inschrijven kan via ons inschrijvingsformulier.

Let op: het is niet meer mogelijk in te schrijven voor de reeks van 27/09 tot 25/10!

Nog niet overtuigd of heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten en dan nemen we contact met je op!

Ja, dat is geen enkel probleem. We zien dat er veel mensen met een actieve burn-out deelnemen aan de avondreeks en eigenlijk komen ze allemaal de avond rond. We letten erop dat alles laagdrempelig en veilig is, de formats boeiend en vitaal zijn, en dat het telkens aansluit bij je leefwereld.

Zo kost het geen of weinig energie, maar ga je juist na elke avond terug naar huis met een beetje meer energie!

Ja, natuurlijk! We zeggen vaak dat iedereen te maken krijgt met burn-out. Ofwel doe je aan preventie en ben je de burn-out voor, ofwel doe je dat niet en ben je bezig met het oplossen van een burn-out. In beide gevallen houdt het je dus bezig, alleen in een andere fase.

Iedereen die interesse heeft om iets bij te leren over burn-out, of wil leren om stress te managen, is welkom. We garanderen dat je iets bijleert en dat je tools en tips krijgt die je direct kan toepassen.

Een burn-out ontstaat na langdurige overbelasting. Deze overbelasting kan op de werkvloer plaatsvinden, maar kan ook voortkomen uit een lastige privésituatie. Het is altijd een gradueel proces. Je kunt het zien als een spaarkaart, waarbij je een burn-out krijgt als je spaarkaart vol is. Verder is het vaak een combinatie van verschillende oorzaken, waarbij we kunnen stellen dat je zelf voor de helft verantwoordelijk bent voor je burn-out, en je werkplek voor de andere helft. Als werknemer heb je niet het mandaat om je werkplek te veranderen, wel kun je ervoor kiezen om je persoonlijke oorzaken aan te pakken. Als je namelijk niets doet met je burn-out is de kans zeer groot dat je in de toekomst hervalt.

Burn-out is bovendien altijd een verhaal over energie die uit balans is. Je geeft consequent meer energie uit dan dat je binnenhaalt, waardoor je aan roofbouw doet op je lichaam, of waardoor je de energie gaat uit halen uit je context. Dit proces gaat door tot je consequent zoveel hebt uitgegeven dat je lichaam op een gegeven op zijn uitgavenlimiet zit, ook wel burn-out genoemd. Je gaat dan eerst je energierekening moeten afbetalen en terug naar 0 moeten krijgen. Door meer van de dingen te doen die je energie geven en minder van de dingen die je energie kosten, kun je uiteindelijk terug in balans raken.

We zouden kunnen kijken naar burn-out als het teveel doen van de dingen die je niet meer wil. Een bore-out is daar de natuurlijke tegenpool van, namelijk: te weinig doen van de dingen die je wel wil doen.  

Wat we in de praktijk zien is dat ze meestal samen voorkomen, je doet namelijk teveel van wat je niet wil en te weinig van wat je wel wil. In burn-out coaching gaan we proberen om een beweging te maken en die balans terug in evenwicht te krijgen.

Een burn-out en een depressie verschillen sterk van elkaar, en hebben ook elks een andere aanpak nodig. Bij burn-out is er vooral nood aan change en een nieuwe beweging, terwijl bij depressie eerst terug draagvlak en comfortzone moet opgebouwd worden.

Tijdens de eerste sessie gaan we daarom ook aftoetsen of er sprake is van depressie of van burn-out. Wanneer er een sterk vermoeden is van een depressie zullen we indien nodig doorverwijzen naar een psychiater.

Meer informatie over het verschil tussen coaching en therapie vind je hier.

Doordat een burn-out een ziekte is, kan enkel een arts een diagnose stellen en een ziektebriefje schrijven. Het aanpakken van de oorzaak van stress is echter niet de taak van de arts.

Het aanpakken van de burn-out zelf gebeurt vaak multidisciplinair en hangt af van je noden. Zo kan een burn-outcoach je bijvoorbeeld helpen bij het maken van een nieuwe beweging, kan een fitnesscoach je helpen bij het implementeren van een gezondere levensstijl en kan een massagetherapeut je helpen ontspannen.

Verder kunnen de werkgever en de Hr-medewerkers uiteraard ook een belangrijke rol spelen bij de preventie en de re-integratie.

Hoewel het verleidelijk is om de verantwoordelijkheid helemaal door te schuiven, is de realiteit vaak iets complexer.

Vaak is het de combinatie van:

Persoonlijke oorzaken zoals moeilijk grenzen kunnen stellen, lage eigenwaarde, …

Werkgerelateerde oorzaken zoals incompetent leiderschap, te hoge werkdruk, onduidelijke taken, …

Team-gerelateerde oorzaken zoals pesten, conflicten, grensoverschrijdend gedrag, …

Soms kan het ook gebeuren dat een werkplek die vroeger prima was, door een gebeurtenis plots niet meer haalbaar is. Een recent voorbeeld daarvan is uiteraard de coronacrisis. Als je verbinding met je collega’s en klanten belangrijk vindt, dan is de kans dat je thuiswerken niet als aangenaam ervaart groot.

Een burn-out is zeer uniek en persoonlijk en kan soms snel (enkele maanden) opgelost zijn, maar kan soms ook enkele jaren duren. 

Vaak hangt het ervan af hoelang je hebt gespaard voor je burn-out. Als je al jaren aan roofbouw doet op je lichaam kan het zijn dat je lichaam geruime tijd nodig heeft om te recupereren. Het rustig aan doen is vaak de boodschap, maar meestal zijn het natuurlijk de mensen die het niet rustig aan kunnen doen die een burn-out krijgen.

Betekent dat dat je daarom jaren thuis zit? Dat kan, maar dat hoeft niet per se. In veel gevallen is dat niet voedend, en kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om halftijds te werken of om vrijwilligerswerk te doen.

Dat kan. Voor sommigen is thuisblijven een zegen en een ideale kans om de batterijen op te laden. Voor anderen heeft het dan weer een averechts effect en gaat het gepaard met schuldgevoelens, duistere gedachten of onrust. Soms gebeurt het dat mensen die aan 200km/uur leven plots thuis komen te zitten. De metafoor hiervoor is dat van een wagen die aan hoge snelheid plots tegen een muur knalt. Om een crash te voorkomen is het belangrijk dat er geleidelijk vertraagd wordt. Als je jezelf hierin herkent, is de oproep om tijdig hulp te zoeken, zodat je geleidelijk kan vetragen.

Jazeker, leuk dat je het vraagt!

De individuele sessies en avondreeks zijn eerder curatief en preventief van aard, waarbij de focus ligt op de persoonlijke oorzaken.

In organisaties en teams werken we eerder preventief en rond re-integratie, waarbij de focus ligt op de werkgerelateerde oorzaken.

Wil je graag weten hoe je je organisatie en team kan beschermen tegen Burn-out? Wil je graag weten wat geluk op de werkvloer toevoegt aan je ROI en je algehele organisatie? Neem contact op via het individueel contactformulier of klik hier voor meer info.

Tijdens de sessies en avondreeks focussen we enkel op je persoonlijke oorzaken.

Het aanpakken van de werkgerelateerde zaken zelf hebben we namelijk geen mandaat voor. Wel staat het de werkgever uiteraard vrij om onze expertise in te winnen voor het opstellen van een preventiebeleid of voor workshops e.d.

Tijdens je re-integratie mogen we je dan weer wel bijstaan.

Neen, niet als het gaat over het herstellen van burn-out. Als burn-out coach mogen we je uiteraard wel begeleiden, maar dat mag niet met loopbaancheques gebeuren.
De preventie van burn-out of het terugkeren naar de werkvloer na herstel mag wel met de loopbaancheques.